Pazar Hakkında Özet Bilgi
GLOBAL PAZAR
COVID-19 salgını, ülkeler arasındaki tedarik zincirinde bir aksama yaratarak mücevher ticaretini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu dönemde tüketiciler ziynet eşyası, saat, giyim, aksesuar ve kozmetik gibi ürünlere dair harcamalarını azaltmışlardır. Toplum küresel olarak daha çok temel gıda maddelerine yoğunlaşıp ve temel gıda maddelerini stoklamaya başlamıştır. Bunlardan kaynaklı olarak değerli maden sektörü ilk aşamada düşüşe geçmiştir. Ancak pandeminin etkisinin azalması ve kısıtlamaların kaldırılması sonrası piyasa normale dönmeye başlamıştır.
Küresel mücevher pazarının büyüklüğü 2021’de 249.02 milyar dolar değerindeydi ve 2022’den 2030’a kadar %8.5’lik bir yıllık büyüme oranı ile genişlemesi öngörülüyor. Artan harcanabilir gelir ve yenilikçi mücevher tasarımlarının talebi statü sembolü olarak değişen yaşam tarzları ile beraber mücevher algısını ve pazarın büyümesini hızlandıracak faktörlerin başında geliyor. Erkeklerin de mücevhere rağbet etmesi pazarın daha da çok büyümesini sağlıyor.
Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre küresel altından mücevher talebi 2021’in ilk yarısında, her ne kadar pandemi öncesi seviyesinin %18 gerisinde olsa da 2020’ye göre %57 artış gösterdi ve 874 tona yükseldi.
ULUSAL PAZAR
Türkiye’de değerli metallerden yapılmış ziynet eşyalarının ihracatı son 10 yılda önemli ölçüde artmıştır. Bu artışla Türkiye’nin endüstrideki sıralaması yükselmiş ve Türkiye bu konuda lider ülkelerden biri haline gelmiştir. Türkiye’de kuyumculuk sektörünün elinde her sene yaklaşık 400 ton altını ve 200 ton gümüşü işleyerek mücevherata dönüştürme kapasitesi vardır ancak bu kapasitenin tamamı kullanılmamaktadır. Türkiye dünya altın mücevherat üretiminde ilk 10 ülke arasında yer almakta, dünya mücevherat otoriteleri de Türkiye’yi İtalya’ya bir rakip olarak göstermektedirler.
Ülkede yükselen orta gelirli tüketiciler, artan satın alma gücü ve yükselen moda trendleri ile birleştiğinde ülkemiz genelinde şık takılara olan talebi artırmaktadır.